Rustgevend zeegeluid Zeegeluid met alphagolven 12 Hz en crystal bowls Zeegeluid en relax muziek meditatieve-mp3-tracks meditatie muziek Zeegeluid plus alpha 9 Hz anti stress-1 Regenwoud plus alpha 10 Hz Relax -1 Regen en onweer - sfeerbepalend geluid Golfslag op het strand - alpha 10 Hz en duinvogels Zeegeluid plus alpha 10 Hz - stimuleert het creatief denken

Natuurgeluiden zijn in veel gevallen te omschrijven als meditatieve geluidsbronnen. Mediteren op natuurgeluid is dan ook vaak effectief en heilzaam. Het geluid van rustig stromend water bijvoorbeeld heeft vrijwel altijd een ontspannende werking op de menselijke geest.  Als wij bij een beekje, of aan de oever van een rivier zitten, klinkt het geluid van het kabbelende water ons  vertrouwd in de oren. Ook op het strand van de zee laten wij het ruizen van de eeuwig rollende golven graag tot ons doordringen en worden wij er loom en rustig van.

Natuurlijk zijn er ook omstandigheden waaronder het geluid van stromend water onaangenaam of zelfs angstaanjagend voor ons is. Een zware storm aan de kust. Een dijkdoorbraak. Overstromingen. Voorbeelden genoeg. Maar desondanks is  water een van de grootste vrienden die wij  als mensen op  deze aarde hebben. Want zonder water kunnen wij niet leven.

Voordat wij geboren worden dobberen wij maandenlang als mensvormige visjes in  een warme oceaan vol van leven brengend vruchtwater. Ons embryonale lichaam bestaat in die eerste maanden in de baarmoeder zelfs voor 97 procent uit water!

Een volwassen en kerngezond mens is vergelijkbaar met een goed gevulde spons. Het water in die spons zorgt er dag en nacht voor dat de spons niet uitdroogt en/of verschrompelt. Vrijwel iedereen beseft tegenwoordig dat het van werkelijk belang is om elke dag voldoende water te drinken. Wij kunnen in moeilijke omstandigheden wekenlang overleven zonder dat wij voedsel tot ons nemen. Maar als wij langer dan een week geen water of vocht drinken dan verkeren wij letterlijk in levensgevaar.


Zodra het menselijk  lichaam een gebrek aan water ervaart gaan er innerlijke alarm bellen rinkelen. Die alarm bellen worden echter vaak niet meteen door de persoon zelf opgemerkt.  De betreffende vrouw of man voelt zich misschien wel wat moe. Maar hij of zijn zoekt daarvoor meestal eerst allerlei andere oorzaken dan ‘gebrek aan water’.  

Maar wanneer de hoeveelheid water in onze persoonlijke spons teveel afneemt wordt ons bloed al snel minder vloeibaar. En dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Het bloed stroomt dan minder gemakkelijk door de aderen. En in de dunne haarvaatjes kunnen zelfs propjes ontstaan. Ook gaan  epaalde organen in het lichaam automatisch op halve kracht werken zodra ze merken dat de watertoevoer ernstig vermindert.  In verzorgingstehuizen komt het voor dat er bewoners  uitdrogen zonder dat zij dit zelf tijdig beseffen. De zieke of bejaarde heeft dagenlang geen zin in eten en drinken. Dat kan gebeuren. Het kopje thee blijft dan onaangeroerd op het kastje staan. Maar als het verzorgend-  en/of het verplegend personeel het in zo’n geval te druk heeft  met andere zaken (of als men niet voldoende gemotiveerd is) dan kunnen er al snel ernstige gezondheidsproblemen bij de bewoners ontstaan.

Het belang van water is (voor alles wat er leeft op aarde) buiten kijf.  En misschien is het daarom wel zo vanzelfsprekend dat wij in het algemeen een goed gevoel krijgen als we ons innerlijk overgeven aan het geluid van een vriendelijk kabbelende en rustigevend golvende waterstroom.  Het is een oergeluid dat blijkbaar automatisch een universeel gevoel van vertrouwen en ontspanning  in ons wekt.

H2O. Een verbinding van 2 waterstof atomen met 1 zuurstof atoom. Een wonder van de schepping, dat door wetenschappers werd samengevat in een simpele formule.  H2O. Maar is het door die formule  in diepste wezen geen wonder meer?  Het meditatieve effect van stromend H2O is zeker een wonder.

Het wonderlijke geluid van stromend H2O water-en-zee-geluiden Zeegeluid alpha 10 Hz = rustgevend